Košice zdolali Nitru 6:3, idú do finále

01.04.2013 Celý región

Košice 31. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho vicemajstra z Košíc zvíťazili v 5. zápase semifinále Slovnaft play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad Nitrou 6:3 a postúpili do finále, keď v sérii hranej na štyri víťazstvá dominovali 4:1 na zápasy. "Oceliari" o svojom triumfe rozhodli na začiatku druhej tretiny, keď v rozpätí necelej minúty a pol dokázali tri razy skórovať (od 23. - 24. minúty).

Košičania zaznamenali raketový úvod, už po 23 sekundách otvoril skóre duelu Jenčík, ktorý z pravej strany prekvapil brankára Nitry - 1:0. Hostia odpovedali takmer okamžite a približne v polovici 2. minúty zrovnal strelou do prázdnej bránky Mašlonka - 1:1. Hra sa zrýchlila a útoky sa prelievali z jednej strany na druhú. V 7. minúte bol blízko ku gólu Novotný, no Hollý podržal svoj tím. Na opačnej strane pohrozil ešte v tej istej minúte Podstavek, ani on však nezmenil stav stretnutia. V 12. minúte pri presilovej hre Nitry piatich proti trom narazil za košickou bránkou Deyla na mantinel Bača a domáceho obrancu odniesli na nosidlách s podozrením na otras mozgu. V ďalšom priebehu sa pritvrdilo, hráči dohrávali súboje a neraz to medzi nimi na ľadovej ploche iskrilo. Obidve družstvá si do konca prvej dvadsaťminútovky vypracovali viacero šancí, no gól padol až minútu pred jej koncom. V početnej výhode o dvoch hráčov sa presadil zblízka Pašek a "oceliari" po druhý raz v stretnutí vyhrávali najtesnejším rozdielom - 2:1.

Vstup do druhého dejstva vyšiel domácim hráčom, ktorí v rozpätí necelej minúty a pol skórovali tri razy a prakticky rozhodli o svojom postupe do finále play off slovenskej extraligy. V 23. minúte sa presadil Slovák, ktorý vymietol ľavý horný roh nitrianskej bránky a po ňom o 24 sekúnd vyhnal Hollého z bránky tvrdou strelou Jenčík - 4:1. Laco sa v bránke nestihol ani len ohriať a o 51 sekúnd neskôr už vyťahoval puk zo svojej siete, keď ho po dorážke prekonal bekhendom Slovák - 5:1. "Oceliari" mali hru vo svojich rukách a hostia im svojou nedisciplinovanosťou pomáhali držať puk na svojich hokejkách. V 33. minúte mohol zvýšiť na rozdiel piatich gólov Haščák, ale v ideálnej šanci, trafil iba dobre postaveného Laca. Nitrania znížili o tri minúty neskôr z hokejky Tománka, ktorý zužitkoval početnú výhodu - 5:2.

Od úvodu tretej tretiny Košičania dobre bránili a čakali na chybu súpera. Nitrania sa snažili tlačiť do zakončenia, ale len ťažko sa presadzovali cez prehustený priestor pred Hylákom. Ak sa aj k zakončeniu dostali, tak nemali dostatok času na presnú streľbu alebo ich puky končili na košickom brankárovi. Hostia vykresali iskierku nádeje v 53. minúte, keď sa v oslabení dokázal presadiť v súboji jeden na jedného Tománek a následne i presne zakončiť - 5:3. Bodku za stretnutím dal strelou od modrej čiary v presilovej hre Štrbák - 6:3.

HC Košice - HK Nitra 6:3 (2:1, 3:1, 1:1) /na zápasy: 4:1, do finále postúpil HC Košice/
Góly: 1. Jenčík (Cebák, Pašek), 19. Pašek (Marcinko, Cebák), 23. Slovák (Novotný, Jokeľ), 23. Jenčík (Haščák, Štrbák), 24. Slovák (Novotný, Jokeľ), 59. Štrbák (Spilar, Pašek) - 2. Mašlonka (Hrnka), 36. Tománek (Stümpel, König), 53. Tománek (König).
Rozhodovali: Jonák, Kubuš - M. Korba, Smrek
vylúčení: 8:11, navyše: Spilar 10 minút za napadnutie hlavy a krku, Haščák 10 minút za nešportové správanie - Hamrák 5+DKZ+trest v hre, L. Novák 10 minút za nešportové správanie,
presilovky: 2:1,
oslabenia: 0:1,
striedania: 23. Laco (Nitra) namiesto Hollého, 28. Macejko (Košice) zapojil sa do hry,
7090 divákov

Zostavy:

Košice:
Hylák - Cebák, Štrbák, Deyl, Šeda, Martin Chovan, Takáč, M. Novák, 28. Macejko - Haščák, Pašek, Jenčík - Gmitter, Marcinko, Spilar - Novotný, Slovák, Jokeľ - Matis, Mlynarovič, Svitana

Nitra:
Hollý (23. Laco) - Bača, König, Nádašdi, Rais, Vosátko, Ordzovenský, Trefný - Tománek, Stümpel, Pupák - L. Novák, Chrenko, Podstavek - Hrnka, Hamrák, Mašlonka - Kadura, Jokila, Kmeč


Hlasy po zápase:

Milan Staš, tréner Košíc: "Hovorí sa, že posledný krok býva najťažší. Nebolo to také jednoduché ako ukazuje konečný výsledok. I keď sme dali expresný gól, vzápätí sme taký istý inkasovali. Do druhej tretiny sme nastúpili s jednogólovým náskokom, ale potom prišiel z našej strany gólový uragán. Odskočili sme súperovi na rozdiel štyroch gólov a už to malo nádych víťazstva. V závere sme už len kontrolovali hru a zápas dotiahli do víťazného konca."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Zápas sa podobal tým predchádzajúcim. I keď sme inkasovali rýchly gól, tak chlapci dokázali okamžite vyrovnať. O všetkom rozhodol úvod druhej tretiny. V obrane sme urobili množstvo chýb, čo nás stalo tri góly. Doháňať štvorgólové manko, bolo nad naše sily."
 

Vyberte región